Over

De kunstenaar

Famke van Wijk

Over de kunstenaar

De in Den Haag wonende en werkende kunstenares Famke van Wijk (Utrecht, 1969) volgde haar opleiding aan de AKI Academie voor Beeldende Kunst & Vormgeving in Enschede. Ze liep stage in Nice en Delphi en deed een vervolgopleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam. Daarna heeft ze achtereenvolgens een studiebeurs en een werkbeurs ontvangen van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst te Amsterdam.

De beeldhouwster heeft tentoonstellingen gehad in binnen en buitenland. Haar werk is in Nederland onder andere te zien geweest in het Rijksmuseum, Arti et Amicitae te Amsterdam en Museum Beelden aan Zee te Den Haag. Verder heeft ze geëxposeerd in The Old Lead Works in Bristol, het Institut Néerlandais te Parijs, Galerie Mein Blau in Berlijn en bij de Stichting Germinations Europe te Athene.

Heden zijn beelden van haar te zien in het Trippenhuis van de Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen te Amsterdam, het West Fries Gasthuis te Hoorn, als onderdeel van de kunstcollectie van de Rabobank te Eindhoven, in beeldentuin de Anningahof te Zwolle en op het Spuiplein te Den Haag.

Famke van Wijk maakt emblematische sculpturen en installaties in metalen en kunststoffen. Ze laat zich op intuïtieve wijze beïnvloeden door geschriften van kerkvaders scholastici, filosofen, esoterische schrijvers en vooral de Bijbel. Dit komt echter niet op een letterlijke of illustratieve manier tot uitdrukking in haar werk, maar zij visualiseert telkens een hoogst persoonlijke metaforische wereld. Haar Christelijke geloofsovertuiging is de drijvende kracht en ze verwijst in haar beelden naar een bovenzinnelijke en spirituele wereld. Famke van Wijk lijkt te zeggen dat de scheiding tussen het materiële en immateriële of het aardse en het hemelse eigenlijk maar betrekkelijk is.

Opleiding
Rijksacademie, Amsterdam
AKI, Enschede
Ze deed vervolgopleidingen in Nice, Amsterdam en Delphi.Haar werk wordt beïnvloed door geschriften van kerkvaders, scholastici, filosofen, esoterische schrijvers en de bijbel. Haar christelijke geloofsovertuiging is de drijvende kracht en ze verwijst in haar beelden naar de scheiding tussen het materiële en het immateriële.

Prijzen
Charlotte van Pallandt Prijs 2006, Museum de Fundatie, Kasteel Nijenhuis Heino
Nominatie voor Prix NI 1997, Galerie Nouvelle Images, Den Haag

Opdrachten/Projecten

  • Opdracht beelden voor publieke ruimte ‘Verbond van Vreugde en Smart’, Joodse herdenkingsmonument, Oldenzaal (2015)
  • Opdracht beeld voor publieke ruimte ‘Heaven holds a sence of wonder’, STROOM Den Haag (2011)
  • Opdracht beelden voor publieke ruimte ‘Sending the Spirit of Compassion’, bij West Fries Gasthuis (2004)
  • Ontwerp Millennium tien gulden munt, Ministerie van Financiën, Den Haag (1999)
  • Opdracht beelden voor publieke ruimte’ De Ontknoping’, Valentijnkade/Kramatweg, Amsterdams Fonds voor de Kunst (1998-2001)
  • Opdracht beeld voor Joke Smit Prijs, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (1998)
  • Installatie ‘The Undertone’, De Nederlandse Bank, Amsterdam (1998). Aangekocht
  • Rijksacademie Museumroute ‘Biologic Suspect’, Amsterdam (1995)